Voetverzorging tips bij kalk/schimmel/mycose nagels

 Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel. Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

In ons lichaam tref je verschillende organismen en bacteriën aan. Normaal gesproken zorgen deze organismen en bacteriën ervoor dat je lichaam gezond blijft.

Maar wanneer de balans verstoord raakt gaan deze bacteriën doorgroeien tot problemen gaan optreden. Dit kan zelfs in de nagels van je vingers of tenen voorkomen.

Dan is er sprake van een nagelschimmel ofwel kalknagels de vakterm is onychomycose. Vrijwel alle aandoeningen in de vinger- en teennagels worden veroorzaakt door onychomycose. Dit is de meest voorkomende nagelaandoening. Veel vaker krijgt men last van kalknagels in de tenen dan in de vingers. Dit komt omdat bij de tenen sneller een schimmelinfectie kan optreden.

 

Omdat schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het daarom zinvol om alle schoenen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Dit zodat u niet weer opnieuw besmet wordt. Het kost tijd voordat de aangetaste (gele) delen van een nagel helemaal zijn uitgegroeid. Het bestrijden van schimmels heeft tijd nodig maar u heeft een reële kans weer gezonde nagels te krijgen. Vanzelfsprekend pas ik hygiënische maatregelen toe tijdens de behandeling. Het is zeer belangrijk om consistent te blijven in de behandeling voor een optimaal resultaat. Ik adviseer u graag persoonlijk over de beste aanpak van dit probleem.

Hoe herkent u geïnfecteerde nagels

Een schimmelinfectie kent vaak het volgende verloop:

·         Bijna altijd nestelt een schimmel zich als eerste in een grote teennagel.

·         Een nagel verkleurt eerst wit of geel.

·         Later wordt de nagel geelbruin of okergeel.

·         De nagel wordt dikker, hobbelig en brokkelig.

·         Uiteindelijk laat de nagel geheel of gedeeltelijk los.

·         Het is ook mogelijk dat een nagel direct loslaat.

          Voorkomen is beter dan genezen

Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van een kalknagel, hieronder een paar tips:

·         Nagelschaar/knipper niet delen met iemand anders.

·         Probeer beschadigingen aan de nagels te voorkomen door goede schoenen te dragen (vooral bij hardlopen),   

Typen Voeten

knip uw nagels zorgvuldig zonder de huid te beschadigen.

·         Houd de huid schoon en droog.

·         Oppassen met het gebruik van zeep, te veel kan een prikkel zijn.

·         Onderhoud de nagels goed, of laat uw voeten en nagels goed onderhouden.

·         Altijd goed je handen wassen met een anti bacteriële, PH neutrale zeep.

·         Draag altijd slippers in een sportschool of andere publieke ruimte.

·         Zwem je regelmatig? Draag dan waterschoenen om infecties te voorkomen.

·         Neem na een bezoek aan een zwembad of wellness centrum een voetbad met tea tree olie of een andere schimmeldodende           olie.

Medicijnen bij schimmelnagels

Schimmelnagels zijn onschuldig en hoeven maar zelden te worden behandeld. Antischimmelzalven of -crèmes helpen niet bij schimmelnagels.

Geeft de infectie klachten of breidt de infectie zich uit naar het nagelbed? Dan kunt u met uw arts bespreken of antischimmelpillen in uw situatie zinvol zijn.

Antischimmelpillen kunnen helpen, maar helpen helaas niet altijd. Daarnaast kunnen ze veel bijwerkingen hebben. Voor de beslissing om wel of geen antischimmelpillen in te nemen moet u een aantal dingen weten: 

·         Bij 25-30% van de schimmelnagels werken antischimmelpillen niet.

·         Ook als de schimmelnagel wel geneest, is de kans groot dat deze weer terugkomt.

·         Neem geen antischimmelpillen als u zwanger bent of zwanger wil worden, of als u borstvoeding geeft.

·         Antischimmelpillen kunnen de werking van sommige medicijnen versterken (bijvoorbeeld van antidepressiva, bloedverdunners, bepaalde hartmedicijnen).

·         Bij antischimmelpillen mag u sommige cholesterolverlagende pillen niet slikken.

·         Met antischimmelpillen heeft u een kleine kans op leverproblemen, zoals geelzucht.

·         Er is een kleine kans dat u uw smaak verliest tijdens het gebruik van antischimmelpillen. Het smaakverlies is heel hinderlijk, maar herstelt meestal na het stoppen van de kuur binnen enkele weken of maanden.

Een kuur met antischimmelpillen duurt meestal drie maanden. Als u samen met  uw huisarts hiervoor kiest, bespreekt u of u de pillen iedere dag slikt of een week van elke maand (dit heet pulsbehandeling).

Voorbeelden van antischimmelmiddelen zijn:

·         terbinafine 250 mg (eenmaal per dag 1 capsule/tablet);

·         itraconazol 100 mg (een keer per dag twee capsules/tabletten).

·  Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

·  Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

·  Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

·  Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

·  Loop met uw blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!

 

Onze voeten hebben het soms zwaar te verduren. Ze dragen ons gewicht en brengen ons overal naar toe. Lange wandelingen en slecht schoeisel vergroten de kans op pijnlijke blaren. Eelt maken de voeten ook niet mooier en kan bovendien vervelend aanvoelen. Eeltvorming ontstaat wanneer de huid langere tijd wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Bijvoorbeeld door het dragen van te ruime schoenen of het dragen van schoenen zonder sokken. Ook extreme zweetvoeten vergroten de kans op eelt. Daarnaast zijn hielkloven een veelvoorkomend probleem. De voeten bevatten weinig talgklieren, waardoor ze sneller kunnen uitdrogen. Dit vergroot de kans op het ontstaan van kloven. 

Een ander voetprobleem zijn likdoorns.  Likdoorns kunnen ontstaan door verkeerde schoenen of door vaak belastende bewegingen uit te voeren, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Oudere mensen hebben er ook vaker mee te maken, doordat de huid dunner wordt of door suikerziekte.

Kortom, goede voetverzorging is belangrijk om deze klachten zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Ik wil je hier graag bij helpen. Met deze voetverzorging tips ben je zweetvoeten, kloven en eelt een stap voor.

7 Tips

1. Draag goed passende schoenen

Het is belangrijk om goed passende schoenen te dragen om eelt, blaren en likdoorns te voorkomen. Draag altijd sokken in je schoenen en vermijd dus om met je blote voeten in je schoenen te stappen. Trek elke dag schone sokken aan voor de hygiëne, bij voorkeur katoenen sokken om zweetvoeten te voorkomen.

2. Droog je voeten goed af

Droog je voeten goed af na het douchen, vooral tussen de tenen. Dit voorkomt dat je last krijgt van een schimmelinfectie.

3. Knip je teennagels recht

Zorg dat je je teennagels recht afknipt en niet rond. Als je je teennagel rond afknipt, bestaat de kans op een ingroeiende nagel wat erg pijnlijk kan zijn. Knip de hoekjes er dus niet af. Geadviseerd wordt om je nagels te knippen na het douchen. Je nagels zijn dan zachter, waardoor ze minder snel beschadigen. Gebruik een kwalitatief goede nagelknipper om beschadiging te voorkomen.

4. Gebruik regelmatig een voetenbadje

Een verfrissend voetenbadje kunnen de voeten erg goed doen. Vooral na een lange wandeling of intensief sporten. Voeg wat zout toe aan het lauw-warme water en laat je voeten ongeveer 10 minuten in het voetenbadje weken. Droog ze vervolgens goed af. Je voeten knappen er zichtbaar van op.

5. Scrub je voeten

Gebruik een milde scrub voor het verwijderen van dode huidcellen en eelt. Eelt zou je ook nog kunnen verwijderen met een eeltvijl. Regelmatig scrubben zorgt uiteindelijk voor zachte en mooie voeten.

6. Voeten crèmes en sprays

Een verzorgende voetencrème helpt om de huid zacht te maken. Er bestaan verschillende zalfjes en crèmes om kloven en eelt te behandelen. Door de voeten regelmatig in te smeren worden ze weer mooi egaal.  Heeft u last van zweetvoeten? Dan kan een speciale spray met antibacteriële samenstelling  helpen om nare geurtjes te verminderen. Het schijnt ook dat jodium effectief is bij zweetvoeten.

7. Bezoek Pedicure

De pedicure weet als geen ander waar goede voetverzorging aan moet voldoen. Wil je je voeten eens flink verwennen, breng dan eens een bezoekje aan de pedicure. Je krijgt advies over hoe je ongemakken aan de voeten kunt behandelen en hoe je voetproblemen kunt voorkomen. De pedicure haalt onder meer eelt weg, knipt de teennagels, verwijdert likdoorns, geeft voetmassages en brengt een verzorgende crème aan. Na deze verwennerij kunnen je voeten er weer even tegenaan.

Er zijn genoeg manieren om mooie voeten te krijgen en te behouden.
Hoe houd jij je voeten gezond?

Ik hoop dat ik je met deze verzorgingstips op weg heb geholpen, zodat je straks zonder problemen in je slippers kunt.

Tot de volgende verzorgingstip!


Er zijn van die dingen die je gewoon leuk vindt om te weten of om door te vertellen. Feiten over je voeten bijvoorbeeld !

1

Vrouwen hebben maar liefst vier keer zo vaak last van voetproblemen als mannen. Waarschijnlijk komt dat door het te lang dragen van hoge hakken. Toch die hippe naaldhakjes maar eens vaker verruilen voor comfortabele gympen.

2

Je voet bestaat uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen.

3

Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle beenderen in je lichaam.

4

Met een stappenteller zou je waarschijnlijk meten dat je zo'n zeven kilometer per dag loopt. Iemand van 70 jaar heeft dus ongeveer vier keer de aarde rondgewandeld.

5

Je kunt je teennagels beter eerst met een kleurloze lak (basecoat) lakken. Je nagel is vrij poreus en als alleen een gekleurde laak aanbrengt, zou je nagel op den duur verkleuren.

6

Shoppen voor schoenen kun je het beste aan het eind van de dag doen. Na een dag winkelen zijn je voeten namelijk opgezwollen en heb je zowat een maat groter nodig. Stel je voor dat je 's morgens je (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen steekt en je die mooie stappers in de loop van de dag moet uittrekken, omdat ze knellen. Om van alle gevolgen (blaarvorming, eelt, likdoorns) maar niet te spreken.

7

Volgens verschillende geneeswijzen weerspiegelen je voeten je gezondheid. De eerste symptomen van ziektes, zoals hart- en bloedvatproblemen, treden volgens hen op aan je voeten.

8

Het is bijna een wonder als je geen zweetvoeten hebt. Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.